Loading...

Aud Band

Band New Malden, United Kingdom 18 Followers
Follow

4 blog entries

”Inițial, nici măcar nu ne-am propus să facem o formație. Începeam ziua și o încheiam cu instrumentele în mână, le cântam prietenilor cu ce ne-am îndulcit sufletește din acea atmosferă creativă care se lipise de noi.”
Trupa „Aud Band”, venită de la București, e cea care a completat atmosfera experimentală din ultima seară de Re-GENERATOR. Micro-festival de arte performative.
”Interculturalitatea se proiectează în muzica cvartetului „Aud Band”, prin ciocnirea la nivel modal, ritmic, acustic, factural şi structural a pattern-uilor din diferite zone culturale, fenomen definit deseori drept metastilistică, unul din multiplele efecte meta, de sinteză, ale globalizării.
Esrajul (unic pe scena romanească) – un instrument cu posibilităţi de nuanţare fină – combină efecte moderne cu cele caracteristice muzicii orientale. Adaptarea esrajului ca tehnică de interpretare în fuziuni de stiluiri: jazz, rock acustic, classic-modern, colaj stilistic unde se regăsesc şi formule folclorice româneşti, cele de origine bizantină şi preclasică.”
Lavinia Lazăr: Trupa „Aud Band” înseamnă varietate stilistică și sonorități de pe alte meleaguri. O chitară, un flaut clasic și un esraj exotic. Care este povestea trupei?
Rodica: Poate că „Aud” e un nume atipic, e un verb, dar e ales cu toată sinceritatea. Începuturile au fost spontane ca acest verb magic. Inițial, nici măcar nu ne-am propus să facem o formație. Începeam ziua și o încheiam cu instrumentele în mână, le cântam prietenilor cu ce ne-am îndulcit sufletește din acea atmosferă creativă care se lipise de noi. „Aud” se contura încet în repertoriul nostru care se făcea auzit. Mai întâi la Radio România Cultural, apoi în ceva cântări, un spectacol, după care a urmat coloana sonoră a filmului „17 o poveste despre destin” de Theodor Halacu-Nicon la care Laurențiu era implicat și cu muzica de orchestră.
https://soundcloud.com/laurentiu_gondiu/fragment-poem-simfonic-stefan
Pe lânga piesele care au apărut din alchimia esraj+chitară mai sunt și piese compuse de către Laurențiu Gondiu în alt context sau pentru orchestră, dar care au fost adaptate formulei „Aud Band”. Deși am avut și colaborări cu mai mulți instrumentiști și două voci speciale: Maria Răducanu și Ana Cebotari, până la urmă s-a conturat o formulă de cvartet.
Laurențiu: Primul care ni s-a alăturat a fost Augustin Creznaru, un muzician cu triplă experiență: muzica clasică, folclor și modernă experimentală. Un notist excelent, dar și un muzician cu discernământ și capacitate de a improviza conform stilului. Cel care ne-a transformat din trio în cvartet e Juan Carlos Negretti, originar din Venezuela. Ne-am dat întâlnire în cadrul unui concert caritabil unde spre surprinderea noastră s-a integrat armonios din prima audiție a piesei. În afară de muzician mai e și arhitect și un meloman înrăit.
Lavinia Lazăr: Muzica voastră s-a bucurat de succes în serialul „17 sau o poveste pentru destin”. Cum s-a întâmplat această colaborare?
Rodica: Una dintre acele piese din film a sunat și în festivalul din Iași și se numește „Tămăioasa”.
https://www.youtube.com/watch?v=rfogG9G1id4
La sfârșitul acestui colaj de imagini e și poza noastră din perioada respectivă. Îmi amintesc că am fost rugați să compunem și să înregistrăm o piesă vocală până a doua zi. Am înregistrat chiar momentul când o compuneam și am lăsat varianta brută. Țineam în mână cartea cu versurile mamei mele: „…Din ochii tăi o lună plină cu raza rece și albastră își varsă apele de cântec…” Cum s-au lăsat cântate nu le-am mai redactat. Spre surprinderea noastră, piesa a avut rezonanță… probabil naturalețea a fost resimțită și de spectator”. Dacă Laurențiu tot face parte din Uniunea Compozitorilor la biroul simfonic, o parte generoasă de muzică era de orchestră, dar câteva piese „Aud Band” s-au lipit bine de tot, doar că nimeni nu știa că sună un esraj, nu o vioară.
Lavinia Lazăr: Piese originale, despre mare şi eschimoși, femei şi animale de companie, muște şi un pahar cu lapte, declaraţii de dragoste... chiar şi despre Eminescu în jazz?
Laurențiu: Într-adevăr. În cadrul fiecărui concert ne place să distindem atmosfera și cu câteva piese - glumă. Două dintre piesele cântate în cadrul festivalului: una face parte din coloana sonoră a comediei cu cele mai mari încasări din 2017 „Ghinionistul”, iar cealaltă „Atel”, consacrată culturii sașilor a fost achiziționată de către Uniunea Compozitorilor din România. Avem „Glossă” de Eminescu, varianta engleză de Adrian Sahlean și o piesă Jazz „Solitude” de Eminescu tradusă în franceză. Ambele variante le-am cântat în cadrul festivalului.
Lavinia Lazăr: Cum se face că Esrajul are o tentă psihidelică și reverb natural?
Rodica: Esrajul e un instrument indian care pe lângă corzile de bază mai are și 15 corzi care rezonează. La început am călătorit și concertat cu o formație din Moscova de-a lungul întregului continent. În cazul în care autorul muzicii provenea din India, dar fiind interpretat de muzicieni care nu au primit atmosfera hindusă cu laptele matern, firește că esrajul își păstra autenticitatea mai mult prin sonoritate și reverb natural. În momentul când am ajuns la București în colaborare cu un compozitor de muzică simfonică, pe tărâmul horelor și ritmurilor românești esrajul a întâmpinat noi provocări.
Tehnica tradițională de interpretare a fost înlocuită cu una care să-i ofere abilitatea de a integra esrajul în mai multe genuri muzicale. Acesta a fost un pas nou în istoria acestui instrument exotic chiar pe plan internațional (instrumentul fiind probabil unic pe scena românească). E un instrument care m-a găsit singură, e cel care îmi cunoaște sufletul, deși-l păstrez într-o husă veche de lemn indian pe care colegii în glumă îl numeau „micul sicriaș”.
Lavinia Lazăr: Ați sustinut concerte live atât în țară cât și în Republica Moldova, dar și pe scenele din străinatate: Cipru, Portugalia, Marea Britanie, China. Acum ați concertat la Teatru FiX. Unde s-a simțit cel mai bine energia muzicii d-voastră?
Augustin: În primul rând am fost plăcut surprins de căldura cu care am fost primiți de către publicul ieșean la ambele concerte. Pe lângă atracțiile turistice ale orașului, monumente istorice, muzee, edificii, m-a impresionat și curățenia orașului. Oamenii sunt mai liniștiți, mai calmi, mai primitori.
Juan Carlos: Ce pot spune este că de foarte multe ori publicul din alte țări are o doză de curiozitate mai mare pentru că are de face nu numai cu muzica, dar și cu faptul că venim din trei țări diferite (România, Republica Moldova și Venezuela) și acest lucru sporește interesul vis-a-vis de munca noastră, dar în general găsim oameni care rezonează la muzica noastră și aici și peste hotare.
Lavinia Lazăr: Ce a însemnat pentru membrii trupei partiparea la prima ediție pilot de la Teatru FiX?
Laurențiu: Ne bucurăm că am adus și noi aportul în realizarea primei ediții al festivalului „Re-generator”. Am cunoscut o echipă tânără și dinamică care a pornit un proiect curajos cu ramificații în mai multe arte moderne. Le dorim să-și mențină entuziasmul și să reușească să-și materializeze ideile artistice și mai departe în următoarele ediții.

*consemnat de Lavinia Lazar .
Lavinia Lazăr este jurnalist teatral, masterand al Universității Naționale de Arte ”George Enescu”, Facultatea de Teatru, specializarea management și antreprenoriat artistic.
photo: Malina Moncea

Be the first to comment
Aud Band Dec 4, 2018

“Aud band” was born as a band producing music inspired by traditional motives combined in a jazzy twist for film music. The surprising mélange of styles and of rhythms (jazz, classic-modern, world music, acoustic rock) united into an original compositional vision. The originality of the musical print of AUD Band is also given by the presence of the esraj , an exotic instrument that adapts perfectly to the jazzy sounds, enriching them with oriental inflexions. Together with the other instruments (a guitar, a piano, a classical flute and tumultuous percussion), the esraj is an innovative sight for the international musical landscape. Laurentiu Gondiu is the musical director and composer of the band and his professional approach on music is marked by Russian school of orchestration. His orchestration works earned many international awards and his vision on orchestration was deeply appreciated by professionals. During artistic happenings all around Europe Laurentiu convinced the public about his ability to re-create traditional folklore motives into unique modern themes, with a really unexpected and inspiring modern approach.
Rodica Gondiu is the marvelous voice from the background, creating every time a different story, a different original approach on musical twist, and growing its value by enriching the voice with the Esraj accompaniment, an singular Indian instrument adding a plus of mystery to the band.
The mild “breath” of the group, the playful soul is Augustin Creznaru, flute instrumental artist, famous for his long activity (15 years of dedication) at National Operetta Theater "Ion Dacian" .
A piano, a guitare, a flute, esraj and percussion this fortunate meeting went to the point to fit into “Aud band", an original formula of sophisticated music that is bringing joy and happiness not just to people that are looking for a good interpretation, but also to those that can read the humor and the magic mixture of unexpected themes and particular moments of inspiration.

Be the first to comment

Muzica unui nou univers: Aud Band

March 3, 2018 1 minute read

Mai întâi i-am descoperit ascultându-i: în concerte, înregistrări. Întotdeauna muzica lor m-a învăluit delicat, m-a făcut să vibrez. M-a teleportat într-un loc cunoscut și mi-a adus amintiri frumoase în gând. Am simțit cum corpul se relaxează și pierd controlul asupra lui. Am simțit cum lacrimi mi se scurg pe obraz și zâmbetul îmi creionează fața. O muzică profundă, care te trimite într-un nou univers. Un univers al plăcerii, al visării…

Apoi i-am cunoscut în lumea lor. Am avut șansa să îi întâlnesc și să le calc pragul casei. Să îi strâng în brațe și să le mulțumesc pentru frumoasa călătorie a sufletului în care m-a purtat muzica lor. O muzică plină de culoare și sensibilitate. Iar esrajul… acea bijuterie fină, îți fură auzul și te face să te îndrăgostești pentru totdeauna. Nicicând nu am mai auzit acest instrument seducător. Sunt unici, am simțit asta de la primele acorduri!

Be the first to comment
Aud Band Apr 1, 2015

"Aud band" was born as a band producing music inspired by traditional motifs combined in a jazzy twist for film music. The surprising mélange of styles and of rhythms (jazz, classic-modern, world music, acoustic rock) united into an original compositional vision. The originality of the musical print of AUD Band is also given by the presence of the esraj , an exotic instrument that adapts perfectly to the jazzy sounds, enriching them with oriental inflexions. Together with the other instruments (a guitar, a piano, a classical flute and tumultuous percussion), the esraj is an innovative sight for the international musical landscape
We play only our composition. “Aud band”

Laurentiu Gondiu : composer, piano, guitar, voice
Laurentiu Gondiu is the musical director and composer of the band and his professional approach on music is marked by Russian school of orchestration. His orchestration works earned many international awards and his vision on orchestration was deeply appreciated by professionals. During artistic happenings all around Europe Laurentiu convinced the public about his ability to re-create traditional folklore motives into unique modern themes, with a really unexpected and inspiring modern approach.

» Rodica Gondiu: esraj (exotic instrument), piano, voice
Rodica Gondiu is the marvelous voice from the background, creating every time a different story, a different original approach on musical twist, and growing its value by enriching the voice with the Esraj accompaniment, an singular Indian instrument adding a plus of mystery to the band.

Augustin Creznaru : flute
The mild “breath” of the group, the playful soul is Augustin Creznaru, flute instrumental artist, famous for his long activity (15 years of dedication) at National Operetta Theater "Ion Dacian" .

Juan Carlos Negretti (Venezuela) : percussion
A piano, a guitare, a flute, esraj and percussion this fortunate meeting went to the point to fit into “Aud band", an original formula of sophisticated music that is bringing joy and happiness not just to people that are looking for a good interpretation, but also to those that can read the humor and the magic mixture of unexpected themes and particular moments of inspiration.

Aud band a fost infiintat in Bucuresti de catre Laurentiu si Rodica Gondiu. Primele proiecte in formula de duo au fost inregistrarea coloanei sonore pentru filmul “17 o poveste despre destin” si coloana pentru spectacolul “Alo mama” adaptare de Octavian Sava, cateva concerte in festivaluri culturale si proiect european desfasurat in Portugalia, Cipru si Marea Britanie. Cu timpul formatia s-a extins si pana la 6-7 persoane stabilindu-se actualmente in formula de cvartet.
La un pian, o chitară, un flaut clasic, și un esraj asiatic îmbogățite de timbrul vocal si varietatea percuțiilor, formația isi canta compozitiile proprii în abordarea unui melange de stiluri: muzica de film, classic modern, jazz, world music, rock acustic, chill out.
Esrajul (unic pe scena romaneasca) – un instrument cu posibilităţi de nuanţare fină – combină efecte moderne cu cele caracteristice muzicii orientale. Adaptarea esrajului ca tehnica de interpretare in fuziuni de stiluiri, colaj stilistic unde se regăsesc şi formule folclorice româneşti e inovativ in peisajul muzical international.
Formatia a mai colaborat cu ICR-ul, a participat in diverse evenimente culturale cum ar fi zilele Eminescu, casa-muzeu Ipotesti, conferinta filosofului si eseistului Mihai Sora, zilele poeziei la Bistrita, deschiderea muzeului literaturii la Bucuresti si multe alte evenimente culturale si festivale din tara si peste hotare: Beiging, Londra, Cipru si Portugalia. Una din piesele Aud band a fost achizitionata de UCMR. Formatia a participat la coloana sonora in filmul "17 o poveste despre destin" si 2 piese au fost folosite in filmul "Ghinionistul" cu cele mai mari incasari din 2017.
Aud Band e o formatie care atunci cand crezi ca ai citit stilul te surprinde cu altceva. Fiecare lucrare este individualizata prin aranjament si stil de catre autorul lor, compozitorul de muzica simfonica-Laurentiu Gondiu.
Un pian, O chitară, un flaut clasic condimentate cu esrajul asiatic împletesc o sonoritate echilibrată si un repertoriu pe diverse genuri: jazz, rock acustic, etnobalcanic, muzică de film şi teatru de revistă. Piesele serioase se alterneaza cu cele de gluma, despre mare şi eschimosi, femei şi animale de companie, muste şi paharul cu lapte, declaraţii de dragoste, chiar şi Eminescu în jazz. (piesele de gluma momentan le puteti asculta in concertele noastre, lucram si la inregistrari)

Laurenţiu Gondiu
Compozitor născut în Chişinau, este deţinator a mai multor premii pentru lucrări simfonice, partituri şi orchestraţii care s-au cântat în ţări europene.

Augustin Creznaru, artist instrumentist-flaut
Activează de peste 15 ani în orchestra Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" . A susţinut concerte de muzică clasică si numeroase turnee în ţara şi în străinătate in diferite formule: cvartet -octet, Orchestra de camera a Salii Radio

Rodica Gondiu
A adaptat într-o manieră proprie un instrument indian muzicii europene si a concertat cu diversi astisti din tara si de peste hotare (UK, Suedia, Portugalia, Cipru, Rusia, Italia, Iran).

Be the first to comment